Urban utforskning: Teufelsberg

av Gina Tandberg

DSC_0059

DSC_0011

Teufelsberg (djevelberget på norsk) er et kunstig fjell som rager hele 120,1 moh. Det ble påbegynt rett etter krigen over det som skulle bli det forsvarstekniske fakultetet i det tredje riket. Man brukte rett og slett gammelt byggemateriale og fylte på med mur og andre ruinrester, som senere ble dekket med sand og leire og til slutt beplantet med en million trær.

DSC_0015

DSC_0035

DSC_0037

Under den kalde krigen oppdaget amerikanerne dette stedet nærmest skreddersydd for overvåkningsvirksomhet, bla. av luftrommet over Berlin. Frem til murens fall i -89 ble anlegget brukt av en lang rekke avdelinger i den amerikanske og britiske overvåkningstjeneste. Fra 1991 ble det igjen benyttet av amerikanerne, denne gangen som radarstasjon. Disse forlot anlegget i 1998, og det har siden stått tomt.

DSC_0016

DSC_0042

DSC_0047

DSC_0054

Igjen står de karakteristiske hvite tårnene, en rekke bygninger, samt mye av det tekniske utstyret. Fra det øverste tårnet har man utsikt over hele stor-Berlin og Potsdam. Selve Teufelsberg er et populært rekreasjonssted og perfekt til for eksempel drageflygning.

AA007

AA008

AA009

AA012

AA014

AA015

AA016

Anlegget er i dag sikret med en høy innhegning som det til stadighet blir klippet hull i. Etter massiv vandalisme er stedet også politiovervåket. Vi snek oss inn og hadde flaks. Etter omtrent halvannen time var vi fornøyde, og ikke før vi var ute kom politiet på runden sin. Vi smilte bredt og gikk ubemerket videre.