Min by

av Gina Tandberg

tumblr_mj3mdi1cUz1r22408o2_1280

For nesten to år siden skrev jeg denne teksten:

Berlin du er så fin når man kan gå på skattejakt i Friedrichshain eller Kreuzberg eller Prenslauer Berg. Berlin du er fin når man legger seg i Grunewald og våkner opp i Grunewald og drikke glückstee og selv om det ikke er noe der bare hunder, er du fin. Og du er fin når man har et helt hus for seg selv og ikke trenger å ta ut av oppvaskmaskinen eller vanne blomster selv om man må og spise mørk sjokolade fordi det er ens one weakness. Og når man ikke sover mer enn en, to, tre timer selv om man prøver. Du er fin når man er forkjølet og kommer hjem fra skolen og nesten ikke rekker å ta av seg jakka før man sover som en stein i to timer før man må løpe videre. Berlin du er så fin når man kan være jenta med sykkelen eller jenta uten sykkelen. Og når man har en edderkopp hengende i vinduet som alltid er der og som er så fin selv om man er litt redd og vet at det handler om å spise eller bli spist. Og når man kan ha søde danske og belgiske piger og en svensk prins på besøk og spise supersuppe og fletteloff etter mammas oppskrift som er så perfekt stekt at loffestoffet nesten smelter på tunga. Berlin du er fin når man kan drikke BerlinerPilsner og gå på swingkurs men ikke danse sving. Berlin du er fin når man er på teater en fredagskveld om selv om man ikke skjønner halvparten kan man le og le og bare le fordi du er så fin så latterlig fin. Og når man møter noen som har med seg en liten brun skinnbok og skriver moderne fortellinger som er så intellektuelle at selv om man ikke skjønner alle enkeltdelene men allikevel får med seg hele bildet kan man bare nikke og smile og beundre.Berlin du er så fin når vi snakker tysk-engelsk-dansk og sier MammaMiaPizzaPastaBolognese hver gang vi treffer en italiener som heter Giovanni eller Antonio. Berlin du er fin når man kan dele en flaske rødvin på s-bahn og synge schwartz zu blau-blau-blau hele natta. Og når man plutselig er den eneste jenta som er igjen gjør det ingenting fordi man kan være fin med deg. Berlin du er fin om natta når man kan drikke tequila og være spanjol og scheiss-scheiss-scheissegal og danse danse danse selv om musikken er grusom og natta har mistet sin barndoms uskyld. Og man kan synge Home is wherever I´m with you og mene både det ene og det andre fordi det ikke spiller noen rolle. Og når man vet at man selv kan velge men later som om det finnes høyere makter fordi man ikke vet og ikke vil vite. Og man kan gå gjennom Kreuzberg med Peter Fox og fryse på en bro med Alex bak seg eller foran seg eller kanskje begge deler på en måte. Og selv om man hakker tenner gjennom hele byen og må bytte s-bahn fem ganger gjør det ikke noe fordi man kan late som det er en del av sjarmen Berlin er fin om morgenen når man våkner klokken halv ni selv om man la seg halv syv og spise helgefrokost på balkongen som om det var den naturligste ting i verden. Og selv om både kropp og sinn har sett bedre dager, er det lørdag og man kan lese tip eller sove hele dagen eller hva som helst fordi man har et helt år igjen. Berlin du er så fin når man har vært her i to eller tre uker og har mistet tellingen og bare er.

Nå er jeg tilbake for å gå på skattejakt og synge og le og drikke vin og danse og lese og sitte på banen og sykle og fryse og ikke bry meg fordi tid er alt jeg har.

 

DSC_0342